یکی از قسمتهای بسیار مهم در انواع یخچالها، گاز مبرد است که گرمای نهان دریافت شده به سرما تبدیل میشود. این نوع گازها در تمام سیستمهای سرمایشی وجود دارند. در ابتدا از گاز فریون در انواع وسایل سرمایشی استفاده مینمودن . گاز مبرد را همراه با ترکیبات جدید تهیه نمودند که اثرات مخرب بر روی محیطزیست نداشته باشد. گازهای مبرد در انواع مدلها تولید و عرضه میشوند. اگر به آشنایی با گازهای موجود در وسایل سرمایشی علاقهمند هستید، مطالعه ادامه مطلب را از دست ندهید.

انواع گاز مبرد
یخچال
- امروزه انواع مختلفی از گازهای مبرد تولید شدهاند که هرکدام در وسایل خاصی، دارای کاربردهای متنوع هستند. برخی از مهمترین گازهای مبرد برای یخچال، عبارت است از:
- گاز R600A: این گاز یک نوع هیدروکربن از جنس متان است و کاملاً طبیعی ساخته میشود. این گاز به راحتی قابل دسترس است.
- گاز فریزر R134A: در ابتدا از گازهای R12 استفاده میکردند که تأثیرات مخربی بر روی لایه اوزون داشت؛ اما امروزه گاز R134A جایگزین گاز R12 شده است. این نوع گاز در تولید سرما، کیفیت بسیار بالایی دارد.
- گاز فریزر R290: در ابتدا از گازهای R22 استفاده میشد که بسیار مضر بودند، اما امروزه از یک نوع گاز پروپان به نام R290 استفاده میشود. نقطه جوش این گاز پایین است و یک نوع گاز بسیار پرکاربرد و مناسب محسوب میشود.
- گاز یخچال فریزر R410A: در بین یخچال سازان، این نوع گاز محبوبیت بسیار زیادی دارد؛ زیرا نقطه جوش آن فوقالعاده پایین است.
- گاز فریزر R404: گاز مبرد R404 یکی از پرکاربردترین گازهای موجود در سیستمهای سرمایشی است و کیفیت بسیار خوبی دارد. در کارخانجات، فروشگاهها، سردخانهها، یخچال فریزر اوگور و… از این نوع گاز استفاده میشود.
نقش گاز مبرد در
یخچال
معمولاً گاز مبرد، یک عامل مهم در ایجاد سرما است . در اصل یخچالها به گونهای طراحی شدهاند که این نوع گازها، در حال حرکت و چرخش باشند. گازی که در داخل یخچال وجود دارد، چندین بار به حالت گاز اشباع، بخار فوق گرم، مایع اشباع، مایع فوق سرد و… تبدیل میشود. با استفاده از این تغییر حالتهای گاز، سرمای مورد نیاز برای یخچال فریزر تولید میشود و گرمای حاصل از کار یخچال به سمت بیرون هدایت خواهد شد.
در یخچالهای مختلف، وظیفه چرخش مواد و تغییر حالتهای گاز با استفاده از قسمتهایی مانند کمپرسور، کندانسور، شیر فشار شکن و… انجام میشود. لولههایی که باعث حرکت گاز در داخل یخچال میشوند، در پشت یخچال واقع شدهاند. به همین دلیل خروج گرما به سمت بیرون از طریق لولهها به راحتی انجام خواهد شد.
نشانههای کاهش
میزان گاز مبرد در داخل یخچال
هنگامی که سطح گاز مبرد در داخل یخچال کاهش پیدا کند، سرمای تولید شده توسط یخچال کمتر شود و در عوض، گرمای بیشتری را تولید میکند. تمام افراد قادر خواهند بود از طریق افزایش دمای یخچال و خراب شدن مواد غذایی به کاهش گاز یخچال پی ببرند؛ اما باید توجه کرد که در صورت اختلال در قسمتهای دیگر یخچال هم ممکن است دمای یخچال افزایش یابد. علت اصلی در افزایش دمای یخچال، مربوط به گاز مبرد خواهد بود.
گازهایی که در داخل یخچال به کار میروند، معمولاً فاقد بو هستند؛ اما با توجه به انواع مواد دیگری که همراه با گاز در داخل یخچال به کار میروند، ممکن است دارای بو هم باشد. در صورتی که گاز مبرد نشتی داشته باشد، با استفاده از بویی که از یخچال خارج میشود، میتوان به کاهش سطح گاز در یخچال پی برد. معمولاً بوی این نوع گاز شبیه به خرابی مواد غذایی است و افراد کمتر متوجه کاهش گاز در یخچال خود میشوند.
نحوه شارژ گاز
مبرد یخچال
در مواقعی که دمای یخچال افزایش پیدا میکند و محصولات شما خراب میشوند، باید به تعمیرکار یخچال مراجعه نمایید. قبل از اینکه به صورت مجدد گاز مبرد داخل یخچال و یخچال فریزر را شارژ نمایید، عیب و نقصهای موجود در یخچال را بررسی کنید. علاوه بر نشتی گاز یخچال، ممکن است قسمتهای دیگری هم در دستگاه دارای اختلال باشند. در صورتی که عیب و نقص یخچال برطرف نشود، ممکن است گاز موجود در یخچال دوباره به شارژ نیاز داشته باشد.

اگر مشکل فقط نشتی گاز باشد، تعمیرکاران مشکل را در منزل برطرف میکنند. اگر تمام عیب و نقصهای یخچال و مشکل نشتی آن رفع شد، میتوان گاز مبرد یخچال را شارژ نمود. بعد از شارژ کردن گاز یخچال، توصیه میشود که به مدت چند ساعت آن را خاموش نگه دارید.
قیمت شارژ گاز
مبرد یخچال
معمولاً قیمت شارژ گاز یخچال دارای نوسان است و با توجه به اینکه از چه نوع گازی استفاده میکنید، میزان قیمتها متفاوت است. همچنین هر کدام از گازها دارای ویژگی و کیفیت مختص خود هستند، پس قیمتها به دلیل نوع گاز هم یکسان نخواهند بود. با توجه به اینکه یخچال شما در چه مدلی طراحی شده است و حجم آن در چه اندازهای قرار دارد، میزان گاز مورد نیاز برای آن تفاوت خواهد داشت. برای اینکه با قیمت شارژ گاز مبرد آشنا شوید، میتوانید به تعمیرکاران مراجعه کنید یا با شمارههای درج شده تماس بگیرید.